top of page

Seniorboende för 55+

Bo Aktivts seniorboenden

Bo Aktivts seniorboenden är nya koncept som är på väg in på den svenska marknaden. De kallar sina båda koncept för Bo Aktivt respektive BonTop vilka baseras på ett boende med möjligheter till aktiviteter och gemenskap. Boendekoncepten bygger enligt utvecklaren på de behov, förutsättningar, drömmar och önskningar som den moderna människan har.

 

Bo Aktivt i Sverige ingår i koncernen Alhem Fastigheter AB, som är ett växande bolag med fokus på utveckling och förvaltning av samhälls- och bostadsfastigheter. Deras idé är att skapa attraktiva projekt från grunden och att fokusera på långsiktighet och hållbarhet i verksamheten.

Vision av seniorboende

I sitt projekt Bon Top Mölnlycke vill företaget maximera möjligheterna till aktivitet och gemenskap med individens behov i fokus. Kärnan i företagets koncept är ett socialt värdeskapande för seniora personer (55+) genom att möjliggöra ett bättre liv i en hållbar vardag. Idén är att erbjuda något ”mer än att bara bo”. Man vill erbjuda en livsstil, som gör att de boende mår bra.

Koncept av seniorboende

Lägenheterna byggs kring en stor uppvärmd trädgård som erbjuder de boende stora möjligheter till samvaro. I både boendekoncepten finns det en stor vinterträdgård med ett flertal sittgrupper där man året runt kan träffas och umgås med sina grannar när man själv vill. Man skapar en naturlig mötesplats som möjliggör ett mer socialt och aktivt liv än vad som ofta annars är möjligt. I alla projekt finns det en stor fest-/klubblokal, fullt utrustat med kök och modern IT teknik, där allehanda aktiviteter kan ske.

 

BonTop är ett koncept med en grönskande oas mitt i staden. Ett unikt boende i form av en urban oas där miljö, hållbarhet och aktivitet är i fokus. En multifunktionell byggnad har utvecklats som blandar boende, handel och ibland även kontor. Namnet kommer av ”building on top of”.

Företagets första seniorboende med konceptet har uppförts i Mölnlycke. Inflyttning skedde tredje kvartalet 2022 – ett unikt centrumboende med allt inom räckhåll; vårdcentral, optiker, apotek, systembolag, banker, mataffärer, blomsterhandel, inredningsbutiker, klädaffärer, frisörer, restauranger, caféer och torghandel direkt utanför dörren. Tomten är på 3 000 kvadratmeter och huset byggs ända ut till tomtgränsen. Under huset finns parkeringsgarage, lägenhetsförråd och tekniska utrymmen. Gatuplanet har en butikslokal på 2 000 m² och 40 p-platser under tak, denna del är avskild genom en tredimensionell fastighetsbildning.

Fem meter upp ovanpå butikslokalen kommer den första bostadsvåningen och den inglasade vinterträdgården.

 

Seniorboende med trädgård och aktivitet

Trädgården har en yta på totalt 1 100 m2 och är övertäckt med ett glastak på 800 m2. I trädgården kommer det att finnas ett flertal sittplatser, umgängesytor, en boulebana och promenadstråk. I anslutning till trädgården finns en wellnessavdelningen med en pool på 5 x 12 m, kallvattenpool, bastu, ångbastu, gym och behandlingsrum. På den översta våningen placeras en klubblokal/IT-café och i källaren ett hobbyrum. Alla lägenheter är genomgående med en balkong och en liten uteplats mot vinterträdgården. Tillträde till lägenheterna sker via entrébalkonger. Lägenheterna har 1 rok-4 rok och boytan är ca 40 – 100 m2.

Företagets första seniorboende

DSCF1980 81.jpg

Kunderbjudandet

Bo Aktivt baserar sitt kunderbjudande på fyra grunder, enkelhet, gemenskap, trygghet och välmående. De boende har ingen trädgård att sköta men ändå en trädgård att njuta av, som kommer att skötas professionellt. Livet i seniorboendet i Mölnlycke ska vara så bekvämt som möjligt. Därför har en helhetslösning skapats där man erbjuder ett brett tjänsteutbud som städning, hälsovård med mera för att göra livet och vardagen lite enklare. Det finns ingen fast personal men företaget ombesörjer tjänster med lokala aktörer för sina kunder.

De samarbetspartner som levererar service innefattar allt från lokala restauranger till friskvård och personlig träning eller exempelvis tillställningar med vinkännare. Tjänstepaketet innebär att om någon exempelvis vill ha massage så kan den personen bara titta se om behandlingsrummet är ledigt och sedan kontakta sin massör och göra upp om tiden och betala direkt. Faciliteter som en kyl för upphämtning av matkassar som handlats på nätet gör hemleveranser av mat enkelt och bekvämt.

Gemenskap –
Sociala mötesplatser  viktiga för seniorboendet

Bo Aktivt baserar sitt kunderbjudande på fyra grunder, enkelhet, gemenskap, trygghet och välmående. De boende har ingen trädgård att sköta men ändå en trädgård att njuta av, som kommer att skötas professionellt. Livet i seniorboendet i Mölnlycke (seniorboende Göteborg) ska vara så bekvämt som möjligt. Därför har en helhetslösning skapats där man erbjuder ett brett tjänsteutbud som städning, hälsovård med mera för att göra livet och vardagen lite enklare. Det finns ingen fast personal men företaget ombesörjer tjänster med lokala aktörer för sina kunder.

De samarbetspartner som levererar service innefattar allt från lokala restauranger till friskvård och personlig träning eller exempelvis tillställningar med vinkännare. Tjänstepaketet innebär att om någon exempelvis vill ha massage så kan den personen bara titta se om behandlingsrummet är ledigt och sedan kontakta sin massör och göra upp om tiden och betala direkt. Faciliteter som en kyl för upphämtning av matkassar som handlats på nätet gör hemleveranser av mat enkelt och bekvämt. Seniorboende Uppsala, seniorboende MalmöStockholm, Solna och Linköping.

Seniorboendets Trygghet –
En social trygghet

De som flyttar till i seniorboendet har troligen bott i samma hus i ganska många år. Då är steget till att flytta därifrån och in till något nytt, ganska stort. Bo Aktivt anser att det är viktigt att kunderna känner trygghet vid en så stor affär som ett bostadsköp innebär. Ingen ska känna sig otrygg i sitt boende och därför försöker man åtgärda göra det som krävs för att skapa den bästa möjliga miljön. Att lära känna sina grannar ger en fin social trygghet.  Därför lägger företaget stor vikt vid att bygga de sociala nätverken redan från början.

Välmående – En aktiv och hälsosam livsstil

Den uppvärmda trädgården med sommar året runt skapar rum för gemenskap, aktivitet och avkoppling på egna villkor. Här kan man hitta sin egen oas. Oavsett årstid så kan de boende spela boule, dra sig tillbaka med en bok i den grönskande trädgården, njuta av wellnesscenter eller bara strosa runt. Gym med möjlighet till personlig träning samt massageterapeuter skapar förutsättningar för ett hälsosamt och välmående liv.

Målgrupp för seniorboende

Konceptet med 55+ boenden har skapats med individens behov i fokus och en viktig del i detta är att maximera möjligheterna till aktivitet och gemenskap. Trots att man flyttar från sin villa till en mindre lägenhet har man fått det rymligare. I det gemensamma sällskapsrummet kan man exempelvis ha sitt 70-årskalas och gästlägenheten gör att man inte behöver ett eget gästrum.

bottom of page